Trecuse o lună de la excursia noastră transformată într-o hoinăreală prin Iaşi şi vremea se mai îndreptase...aşa că ne-am luat inima în dinţi să purcedem spre spaţiul natal al poetului Mihai Eminescu, oprindu-ne şi prin alte locuri, dacă tot erau în drumul nostru: învăţăm şi plecăm ochii spre orice merită atenţia!
Prima oprire: Muzeul arheologic de la Cucuteni, unde se află nişte morminte regale din perioada tracilor, cu muult timp înainte de Hristos. Este un muzeu început în 1967 şi terminat în 1987, după cum ne-a spus ghidul, organizat aproape ca o fortăreaţă circulară: pe pereţi, începând din dreapta se deapănă istoria străbunilor noştri ce au locuit zona, cu uneltele din silex, cu un cult dezvoltat al maternităţii, cu perioadele accentuate de matriarhat, urmate de cele războinice de patriarhat. Este uimitor că există o asemnea "piramidă" autohtona în zonă şi nu se ştie despre ea: istoric vorbind este o adevărată piesă de rezistenţă în privinţa vechimii spaţiilor locuite!
Am stat cam o oră şi jumătate citind detalii şi ascultând cuvintele ghidului, care ne-a permis să explorăm zona şi să ne simţim liberi să umblăm peste tot. Vreau să menţionez că la nivel de proiectare, muzeul este absolut fenomenal: circular, cu schelet metalic, cu balcoane simetrice prin care se pot observa mormintele de la înălţime, scări în spirală.
Pe traseul nostru au urmat 2 mănăstiri: Sf. Gheorghe din Hârlău, o ctitorie a lui Ştefan Cel Mare şi Mănăstirea din Popăuţi. S-a făcut senin şi deja aveam stare de explorat locurile la pas, nu la şezut în maşină.
În sfârşit, am ajuns la Ipoteşti şi am vizitat casa în care a copilărit Mihai Eminescu, ghida dându-ne foarte multe detalii despre familia poetului, despre viaţa sa, despre cum nu există decât 4 fotografii ale sale. Este atâta simplitate în casa aceasta şi un aer patriarhal, aproape de o ieşire din timp.
Ne-am încheiat ieşirea la "Grădina cu flori" din Botoşani, unde dl Murgu ne-a asigurat o masă copioasă şi am făcut cunoştinţă şi cu farmecele locale, fetele fiind încântate de ceea ce au descoperit. S-a dovedit că a meritat aşteptarea pentru a avea parte de o asemenea zi şi de un tur de forţă pe măsură.
Ne-am încheiat ieşirea la "Grădina cu flori" din Botoşani, unde dl Murgu ne-a asigurat o masă copioasă şi am făcut cunoştinţă şi cu farmecele locale, fetele fiind încântate de ceea ce au descoperit. S-a dovedit că a meritat aşteptarea pentru a avea parte de o asemenea zi şi de un tur de forţă pe măsură.
cool
RăspundețiȘtergerea fost o excursie de neuitat, din varii motive. Locurile vizitate cu elementele specifice ne-au atras atentia, la fel si ospitalitatea si prietenia celor pe care i-am cunoscut, unii dintre noi. A fost distractie impletita cu aflarea unor noi si interesante lucruri. Mie personal, mi-a placut!!!. Eleva si prietena dumeavoastra: Leonte Teodora:)
RăspundețiȘtergereO excursie superba cu multa distractie imbinata cu noi cunostinte.O zi plina de rasete si de toate glumele care sunt posibile(bine poate nu chiar orice fel de glume):)).Distractia a fost distractie,iar cunostintele acumulate au fost si ele la fel de multe si interesante din partea mea nu stiu a colegilor :).Ceva foarte important este ca doamna profesoara a fost superba si nemaipomenita ne-a facut tot timpul sa radem, sa fim permanent zambareti si cu moralul ridicat.Sper sa fie mai multe excursii alaturi de dumneavoastra .Cu siguranta o sa va simt lipsa.Va iubesc si va pup dulce.Iuliana
RăspundețiȘtergereA fost frumos dar pacat ca na-ti facut si cu si cu clasa a-VII-a B.:))))))
RăspundețiȘtergere