marți, 30 iunie 2009

12 iunie 2009 - premierea claselor V-VII

S-a mai încheiat un an şcolar. Au fost şi multe bune, şi mai puţin bune şi destule ce aşteaptă să fie făcute considerabil mai bine la anul. Ştrumfii şi-au primit diplomele, felicitările şi promisiuni de schimbări, începând cu uniforma.

(premiile aşteaptă posesorii)

(d-şoara director Mihaela Ionescu şi dna director Carmen Tomescu)

(premierea clasei VII B - dirigintă Daniela Abageru)

(premierea clasei VII A - dirigintă Cristina Barnea)

(premierea clasei VII D - dirigintă Anamaria Timofti)

(premierea clasei VI B - dirigintă Mihaela Manolache)

(premierea clasei V B - diriginte Vasile Papaghiuc)

(premierea clasei V A - diriginte Alin Ţugurlan)

Vacanţă frumoasă şi numai zile senine!

miercuri, 10 iunie 2009

10 iunie 2009 - cursul festiv al claselor a VIII-a

Încă o generaţie a terminat. După banchet, a venit şi momentul festiv al înmânării diplomelor, al rostirii de discursuri frumoase şi pline de tâlc, al gândurilor îndreptate timid spre viitor. Cam aşa a arătat ziua:

(Doamnele diriginte: prof. Valeria Ralea, prof. Lucia Androne,
prof. Adriana Todirel)

(D-şoara directoare, prof. Mihaela Ionescu prezentând
Cartea de Onoare a şcolii)

(Prof. Mihaela Manolache şi prof. Anamaria Timofti aplaudând împreună cu ştrumfii)

(Şefa de promoţie - Adina Minodora Atasiei - clasa a VIII-a A)



(Dna Lucia Androne, o adevărată doamnă care anul acesta va ieşi la pensie şi pe care o preţuiesc foarte mult pentru personalitatea distinsă şi calmă pe care o are)

(clasa a VIII-a A - absolventă împreună cu dna dirigintă prof. Valeria Ralea)

Finalul poate avea efecte diferite asupra ştrumfilor.
Unii se emoţionează aşa puternic îmcât lacrimile nu mai pot fi oprite....

....alţii sunt norocoşi din plin....


...alţii sunt brusc foarte timizi...

7 iunie 2009 - ieşire pe Bucium, la un rai de iarbă verde

Promisă de vreo 3 săptămâni, ieşirea la iarbă verde s-a întâmplat în sfârşit la câteva zile după ziua copilului, căci "promisiunea este promisiune". Împreună cu 13 dintre ştrumfii clasei mele, a VII-a B, am purces dimineaţa spre locul nostru retras şi secretos de pe o coastă a dealului, la întâlnirea pădurii cu viile localnicilor. Pozele pot spune mai multe despre cum a fost ziua...















sâmbătă, 6 iunie 2009

5 iunie 2009 - banchetul claselor a VIII-a A şi B

Ştiu că la un moment dat, în meseria de profesor, faptul că o clasă încheie un ciclu şi trece spre următorul devine doar ceva repetitiv, din categoria "toţi trec prin asta". Eu însă simt fiecare final ca un început de călătorie pentru ştrumfii pe care i-am ghidat în polisemantica lume a cuvintelor, în focurile încrucişate ale lecturilor (faţă de care, de multe ori, sunt reticenţi) şi în exerciţiul de a-şi pune întrebări pentru a se forma şi a face parte dintre cei "deştepţi", capabili de a alege drumuri în cunoştinţă de cauză.


La ştrumfii din clasa a VIII-a A de anul acesta (cu care m-am "războit" 2 ani), unele seminţe au încolţit şi cresc frumos, altele sunt încă timide, altele s-au uscat aşteptând apă, dar finalul i-a adunat pe toţi, aşteptând să se desprinde propria cărare din trunchiul comun. Sunt aşa diferiţi în ziua festivă, nici nu îi mai recunoşti, par mai mari cu vreo 2-3 ani şi totuşi sunt tot ei, hliziţi şi gata de vreo boacană ca să devină atmosfera mai interesantă.

(Andreea Braşoveanu şi prof. Ciprian Juncă)

(Ionela Ilie şi prof. Vasile Papaghiuc)

Între matematică şi română, două porţi la care s-au jucat şi prelungiri, au fost şi penalty-uri şi discuţii cu noi profesorii, arbitrii încăpăţânaţi cu reguli în timpul jocului şi glume în pauzele dintre reprize, cu puncte date uşor atacanţilor de prim rang şi cu multe cartonaşe galbene pentru "bolnavii închipuiţi" şi suferinzi de lene acută.

(prof. Alin Ţugurlan, Mădălina Cornici şi prof. Daniela Abageru)

Noi ne-am dat silinţa să le fim alături şi la munci grele şi la distracţii uşoare şi sperăm că au avut ce lua cu ei pentru a le fi de ajutor în continuare. Restul le stă pe umeri să iasă la lumina de care au nevoie!

(Alexandra Sandu, Alina Lorenţ, prof. Elena Buruiană,
Georgiana Feraru)

(prof. Alin Ţugurlan, prof. Georgeta Hândrescu, prof. Valeria Ralea,
prof. Daniela Abageru, prof. Alina Răduianu, prof. Lucia Androne)

(prof. Ciprian Juncă şi prof. Alin Ţugurlan
- interpretând "Puşca şi cureaua lată")

(prof. Valeria Ralea, dna directoare Carmen Tomescu,
prof. Viorica Ciobanu - interpretând "Aşa beau oamenii buni")

Un "train de vie" pe ritmuri săltăreţe să ştie viaţa ce zguduiri o aşteaptă..


Pentru ei se deschide mult necunoscut în faţă, dar...
"Totul este o ghicitoare , iar soluţia unei ghicitori este o altă ghicitoare." (Emerson)
şi răspunsul este mereu altul pentru fiecare.

(fotografie din "ASHES AND SNOW" - Gregory Colbert)

1 iunie 2009 - concurs de poezie religioasă la Biserica "Sf.Lazăr"

1 iunie nu este doar o zi în care îi simţim mai aproape pe copii, le luăm dulciuri ca şi cum ar fi un Crăciun la început de vară, ci cred că este un fel de perdea trasă pe după realitate pentru a ne reconecta cu acel orizont al copilăriei, de care uităm în vâltoarea epuizantă a vieţii noastre pusă pe alergătură şi strânsură. Poate din cauza aceasta îmi place să îmi dau o parte din energie copiilor: au o sinceritate şi un mod de a se ataşa de oameni care te păstrează receptiv la frumos şi, în acelaşi timp, critic faţă de atmosfera nu tocmai propice care le înconjoară creşterea.


Roxana cea în roz voia neapărat să deschidă ea uşa. Chiar dacă era clar că nu putea. Chiar dacă era depăşită de imensitatea ei şi de clanţa grea. "Chiar dacă.." nu contau, căci ea ştia: copiii sunt încăpăţânaţi, curioşi şi mereu interesaţi de uşi.


De 1 iunie am privit spre cer împreună cu ştrumfii mei printr-un concurs de poezie religioasă organizat de colega mea, profesoara de religie, Cristina Barnea. Cu o săptămână înainte, când le-am dat poeziile şi am lucrat la recitarea lor, am rămas surprinsă de interesul lor: vitalist, sănătos, receptiv, cu raportare implicată (mai ales în eşec - la concurs, o fetiţă a plâns de sărea cămaşa de pe ea pentru că s-a încurcat la recitare şi a uitat versurile). Au participat: preot dr. Nicolae Nicolescu, d-şoara directoare Mihaela Ionescu, prof. Anamaria Timofti, poetesa Sofia Timofte.


"cerul/e o pasăre/în Dumnezeu" (Daniel Turcea) şi cerul a părut mai aproape în simplitatea unor lucruri ca o rugă în versuri şi un zâmbet ştrengăresc de copil.


Au atâtea influenţe în jur, încât sita trebuie îndreptată de noi, cei mari, să cearnă mai multe lucruri bune. Deriva nu este cea mai bună soluţie pentru viitorul lor. Învaţă să aleagă după ce conştientizează o serie de valori şi îl conturează treptat pe "cine sunt". Libertatea adevărată vine după asta. E greu, într-adevăr să lupţi cu direcţia curentului dat de media şi de cartier, dar se pot întâmpla minuni cu perseverenţa.



Ştrumfii mei deja merg spre vârsta de graniţă, spre 14 ani şi devin jumătăţi de oameni, nu mai sunt pui de om, de-o şchioapă. Îi sfătuiesc mereu să nu se grăbească şi să epuizeze etapa aceasta, să nu gonească spre următoarea, căci vine negreşit. Important e să îi găsească pregătiţi!


"Înăuntrul fiecăruia din noi se află copilul care am fost. Acest copil constituie fundaţia pentru ceea ce am devenit, cine suntem şi ce vom deveni." (R. Joseph).