marți, 20 aprilie 2010

15 aprilie 2010 - Zilele porților deschise la Grupul Școlar Constantin Brâncuși

Elevii claselor a VIII-a, însoțiți de profesoarele diriginte (clasa VIII A - prof. Cristina Barnea, clasa a VIII-a B - prof. Daniela Abageru, clasa a VIII-a C - prof. Viorica Ciobanu, clasa a VIII-a D - prof. Adriana Todirel) și de prof. psihopedagog Alina Amariei, au mers în vizită la Grupul Școlar Constantin Brâncuși cu ocazia Zilelor Porților Deschise.




(prof. Alina Amariei și organizatoarea vizitei din cadrul Grupului Școlar)


Vizita a presupus parcurgerea unui traseu destul de consistent:


(primirea pe holul de parter și punerea în temă cu specializările de anul viitor)


(la biblioteca școlii)


(în laboratorul de chimie cu prof. Viorica Ciobanu)


(în laboratorul de informatică la prezentarea pe slide-uri
a Grupului Școlar Constantin Brâncuși)


(în laboratorul de fizică)

Partea de final a reprezentat-o atelierul unde se fabrică mobilier și aici ștrumfii au putut vedea cam cum arată părțile componente ale unui dulap, ale unui scaun și ce ustensile se folosesc în această mesrie. Chiar au fost atrași de cei 3 elevi care lucrau demonstrativ și au încercat și ei să vadă cum este să faci mobilă: măcar la înșurubat și legat două piese!




Totul a durat cam 30 de minute și, în ciuda unor momente de nesimțire și conduită deplorabilă din partea unora, a decurs bine!

14 aprilie 2010 - 5 ani de Clubul Cinefililor - cu 10 ștrumfi incluși!

Povestea zilei de sărbătoare a Clubului Cinefililor este detaliată aici...

http://abagerudaniela.blogspot.com/2010/04/14-aprilie-2010-5-ani-de-clubul.html

...dar trebuie să o precizez și pe acest blog pentru că 10 din ștrumfi au participat la ea și vreau să le mulțumesc pe această cale. Cinefilii i-au lăudat pentru faptul că au venit, au stat la film, au fost model în a-i servi cu șampanie și prăjiturele și au fost așa de veseli tot timpul! Unii chiar știau că sunt ștrumfi! Sunt mândră de ei, căci, atunci când vor, știu să îți răsplătească efortul!


(în prima linie: Măduța, Ramona, Gheorghiță, Georgiana, Marina, Robert ascultând...)


(..precizările mele în calitate de organizator și coordonator al Clubului Cinefililor)


(aliniați la prăjiturile rămase: Ciprian, Georgiana, Radu, Măduța, Mironica, Ramona)


28 martie 2010 - Freedom Writers - film în Copou

În martie am reușit să obțin Sala Diotima pentru a viziona încă un film de formare împreună cu ștrumfii mei din clasele a VIII-a, care se simt ca la ei acasă la Casa de Cultură, pentru că deja au adunat la activ câteva ieșiri în Copou.
Freedom Writers este inspirat dintr-un caz real: o profesoară din cartierele americane periferice este pusă în fața unei provocări - să formeze ideea de familie, de toleranță, de înțelegere minimă la o clasă în care prejudecata este literă de lege și luptele dintre găștile de cartier sunt realitate cotidiană. Cum reușește ea? Prin dedicație și prin faptul că ștrumfii ei sunt receptivi!


După film, am sărbătorit-o pe Florina (căci erau Floriile) și ne-am înfruptat din primăvara mijindă din superbul și intimul Parc Copou.






Încet-încet începe numărătoarea inversă spre închierea timpului nostru împreună. Sper să îl folosim cât mai bine pe cel rămas!

20 februarie 2010 - Drogurile și tinerii - proiect în parteneriat cu Fundația Cote

Tema drogurilor a fost de un real interes pentru ștrumfi. Fundația Cote, împreună cu Remus Ifrim și voluntarii săi, a susținut proiectul dedicat impactului drogurilor asupra tinerilor adolescenți. Elevii din clasele VII C și VIII A au apreciat discuțiile libere, faptul că au fost tratați de pe poziția de egalitate, au resimțit bine dialogul instituit de voluntari cu ei și au fost receptivi. Dacă ar fi fost o simplă expunere, fără discuții pe margine, în mod sigur interesul ar fi fost scăzut și activitatea nu ar fi fost soldată cu succes.






Deoarece sunt prea multe mijloace de informare în jur, de multe ori, informația ajunge fragmentată sau distorsionată la ștrumfi și ei nu reușesc să realizeze de ce anume ar trebui să țină cont, să se ferească, să evite. Activități precum aceasta, care îmbină informația cu informarea sunt de bun augur pentru interesul lor, pentru că îi activează și îi fac să se simtă parte din propriul proces de învățare.





Faptul că o parte din voluntari au fost elevi de clasa a IX-a a fost un stimulent pentru participanți: au putut observa singuri că adolescenți de vârsta lor se pot implica social, pot face față unui discurs în fața unei audiențe, pot întreține un dialog și îi pot învăța ceva pe cei din fața lor.




Sper ca astfel de inițiative să prindă contur și pe viitor, pentru că schimbările în bine se fac prin faptă!
Profesori participanți: Daniela Abageru și Cristina Barnea.

18 februarie 2010 - Delincvența juvenilă - proiect în parteneriat cu Fundația Cote

În luna februarie 2010 am avut plăcerea să îi găzduim în Școala Ion Ghica pe voluntarii Fundației Cote, veniți împreună cu Remus Ifrim, coordonatorul lor. Tematica a fost una de interes și s-a dorit a avea un impact social de conștientizare și responsabilizare pentru elevii claselor VIII B și VIII D.
Au fost prezentate slide-uri informative și s-au purtat discuții asertive pe marginea problematicilor, fiind lăsat mult spațiu pentru comentarii sau participări active ale elevilor, întrucât s-a urmărit nu o expunere seacă de informații, ci o formare a unei gândiri responsabile. Elevii au apreciat intervențiile domnului polițist, întrucât s-au convins de gravitatea consecințelor de delincvență evaluate în funcție de pedeapsa pe care o poate primi efectuarea unui anumit tip de rău social. Cei mai activi participanți au fost răsplătiți cu un tricou și toată lumea a fost încurajată să nu se lase coruptă în a face vreun delict pasibil de vreo pedeapsă legală!
Profesori participanți: Daniela Abageru și Alina Amariei.



(prof. psihopedagog Alina Amariei le-a împărtășit elevilor din experiența dumneaei)



16 decembrie 2009, 19 ianuarie și 26 ianuarie 2010 - 3 episoade intense de patinoar!

Am rămas în urmă cu postările pentru că prea multe s-au aglomerat, am fost și la Roma între timp, și la Vatican (http://abagerudaniela.blogspot.com/2010/02/roma-orasul-pe-7-coline-vazut-in-7-zile.html), apoi la munte și am tot amânat, dar acuma trebuie să scriu tot ce am mai făcut cu ștrumfii din ianuarie încoace!
Mai întâi voi spune câte ceva despre lecțiile de patinaj, private (instructoare Georgiana Zaharia, cu asistenta Măduța Nica), pe care le-am luat ca o elevă silitoare de la ștrumfi de data asta, pentru că rămâi uimit unoeri (nu întotdeauna!) de câte te pot învăța și ei! Cu trânte incluse, cu frig, cu bătăie cu zăpadă inclusă, am fost de 3 ori la patinoarul din Bucium, căci deja dădea dependență.

Prima data (pe 16 decembrie 2009) am fost doar vreo 10...



(fiind începătoare, am luat 4 trânte...)


(și mă uitam la experți!)

A doua oară (pe 19 ianuarie 2010), după ce s-a răspândit vestea că a fost foarte palpitant, ne-am extins la 20! S-a lăsat cu și mai multe trânte, dar și cu virtuozități la nivel de mișcare grațioasă!


(grupul înainte de a intra la patinoar!)


(Laura Ioniță - echilibru într-un picior!)


(Paula Gearbă a fost campioană la contact cu gheața și nimeni nu i-a contestat meritele!)


(Ține-mă, șine-mă, nu mă abandona!!!)


(Georgiana Zaharia și Ramona Donisă - Nu se poate! Am spus doar că nu am să cad! Sigur e o doar o impresie, dar cred că posteriorul meu știe mult mai bine!)


(în final, după o bătaie sănătoasă cu zăpadă, arătau cam așa..)

Al treilea episod (26 ianuarie 2010) a însemnat și mai mulți actori, cred că vreo 25 și colega mea de matematică, Estera Popovoci! Dependența din om este contagioasă!



(copăcel, copăcel, a treia oara nu am mai văzut gheața de aproape)




(campioana la căzături a fost Ioana Ciomaga, peste 20 de contacte cu gheața)

E clar că la anuț voi fi expertă! dacă mă las coruptă și de role, chiar că am să zbor pe gheață la iarnă!