joi, 17 decembrie 2009

15 decembrie 2009 - schimbul de cadouri şi atmosfera de Crăciun

Al treilea an în această şcoală şi al treilea Crăciun cu ştrumfii mei. A trecut repede timpul şi s-au adunat destule amintiri şi cărămizi puse la construcţia oamenilor de mâine, unii mai receptivi, alţii mai distanţi. De fiecare dată perioada aceasta te copleşeşte prin colinde, prin starea de bine din toţi şi toate, te face să îţi doreşti să fii mult mai bun şi să dăruieşti din tine celorlalţi.

Pe mine m-au impresionat toate clasele care m-au colindat (mai ales Îmbucură-te, om bun!) şi au ţinut morţiş să îmi facă o bucurie ca vestirea Naşterii lui Iisus prin muzică şi cuvânt.

(clasa a V-a A - în timpul colindei şi...

...la finalul ei)

Clasa a VIII-a C era în capacitate înjumătăţită, dar m-au colindat din inimă şi mi-au scris şi versurile ca să le pot fredona toată vacanţa. Dna Ralea ni s-a alăturat la o poză, căci nu i-a putut refuza pe ştrumfi.


Clasa a VII-a C se pregătea de veselie...


...şi ştrumfii (clasa a VIII-a B) s-au organizat singurei anul asta: au ornat clasa, au făcut cumpărăturile, au aranjat scaunele, au pus la punct surprizele, s-au făcut frumoşi şi au aşteptat nerăbdători, îngrijoraţi de faptul că poate nu avea să ni se permită să celebrăm în maniera noastră. Aşezaţi pe lateralele clasei...


...am aşteptat cuminţi ca Moşul (Iulian) şi asistenta lui (Andrada) să ne facă bucuria unui cadou, pentru ca mai apoi...

...să ne prindem toţi în poza de grup...

...şi în cea de la cadourile scoase la lumină.

Ziua a fost PERFECTĂ pentru că o ninsoare se abătuse peste Iaşi de dimineaţă şi am simţit într-adevăr că iarna este acasă şi atmosfera are să fie pe măsură anul acesta.



Un moment aparte a fost colindarea doamnelor directoare de către profesori, răspunzători cu ideea fiind colega de religie, Cristina Barnea şi colegul de matematică, Alin Ţugurlan. Ştrumfii din clasa a V-a A, care sunt chiar lângă cancelarie, au privit cu uimire cum cântă domnii profesori "O, ce veste minunată!" şi ne-au aplaudat la final, iar la "Deschide uşa, creştine!" ni s-au alăturat. O armonie specifică acestor zile!

(Prof. Cristina Barnea)

(prof. Alin Ţugurlan)



Sper să le aducă tuturor numai bine şi linişte aceste Sărbători şi Anul Nou să îi surpindă prin cât mai multe minuni!

12 decembrie 2009 - Cerc Pedagogic al Profesorilor de Limba şi literatura română - la Şcoala "Ion Ghica"

Anul acesta cercul pedagogic s-a ţinut la şcoala noastră şi a avut ca tematică "Formarea Competenţelor de Comunicare. Programa clasei a VIII-a.". Desigur că era un eveniment ce trebuia pregătit cu mare minuţiozitate pentru că aşteptam cam 25 de profesori de la alte şcoli să ne onoreze cu prezenţa şi cu aprecieri /critici.
Toate profesoarele de română, Maria Coman, Elena Tulan şi Daniela Abageru am încercat să iasă cât mai bine totul şi cât mai fluid, fără timpi morţi şi fără prelungiri inutile.
Lecţia demonstrativă a fost centrată pe genul liric: elevii din clasele a VIII-a au fost organizaţi în grupe de câte 4, au avut ca proiect interpretarea unui poem şi demonstrarea faptului că aparţine genului liric, apoi un lider desemnat trebuia să îl prezinte şi celelalte echipe să acorde calificative în funcţie de o fişă de evaluare. Totul a decurs destul de bine, pentru că ştrumfii şi-au dat silinţa din răsputeri să se ridice la înălţimea aşteptărilor şi în final toţi au primit cărţi drept răsplată pentru efort.




Interludiul teatral i-a încântat pe oaspeţii noştri, iar referatul a punctat câteva aspecte teoretice ale temei cercului. Deşi cam friguroasă ziua, ne-am simţit apreciate pentru munca depusă şi mi-au plăcut discuţiile căci nu au fost rigide: s-au pus câteva probleme de abordare a literaturii la şcoală, de gestionare a libertăţii pe care o acordăm elevilor şi am susţinut ideea lui Constantin Noica, venită pe direcţia filozofică a lui Socrate: "Un bun profesor are această grijă statornică: îi învaţă pe discipoli să se lipsească de el."

vineri, 11 decembrie 2009

11 decembrie 2009 - funda umană "Deschide-ţi inima!" în cadrul luptei anti-SIDA

"Te-ai gândit cum ar fi dacă cineva drag s-ar îmbolnăvi de HIV/SIDA? L-ai iubi mai puţin?" - aşa se deschide site-ul Campaniei Naţionale "Deschide-ţi inima!" care luptă împotriva discrimănării şi stigmatizării celor bolnavi de această boală necruţătoare, care nu amputează însă sufletul uman, ci doar îl pune la o foarte grea încercare. Atât pe cel bolnav, cât şi pe cei din jurul său.


Anul acesta s-a dorit ca semnul solidarităţii şi al toleranţei să fie exprimat printr-o fundă umană formată din 4000 de oameni, în Iaşi, în faţa Palatului Culturii, cu o mare de baloane şi fulare roşii. Este posibil ca funda să intre în Cartea Recordurilor.
Aşa că, de la şcoala noastră ("Ion Ghica") 297 de ştrumfi însoţiţi de 12 cadre didactice au purces să se alăture celorlalte 40 de şcoli participante la acest gest uman de anvergură simbolică.

(prof. Alin Ţugurlan, prof. Valeria Ralea, prof. Adriana Todirel, prof. Viorica Ciobanu, prof. Alina Amariei, prof. Daniela Abageru, prof. Vasile Papaghiuc, prof. Cristina Barnea,
prof. Mihaela Manolache - organizator)

Plecarea de la şcoală câte doi...




... şi, când am ajuns la Palatul Culturii, am fost trecuţi în evidenţă şi dăruiţi cu fulare roşii şi insigne.

(dl. prof. Dumitru Lupu, cu fulare "gratis")

(clasa a V-a B - clasa dl.-lui profesor Lupu)

Bătălia a început când s-a făcut deschiderea la baloane şi toţi voiau câte unul, unii supărându-se că nu a mai ajuns şi pentru ei, alţii alintându-se cu mai mult de unul.
Baloanele trebuiau lansate la un moment anunţat de organizatori!




(clasa a VIII-a B, ştrumfii mei de dirigintă)

Aşteptarea a fost mai dificilă pentru că începuse să ne fie frig şi ştrumfii nu mai aveau răbdare, nici nu mâncaseră şi eterna întrebarea "Mai este mult?" îmi suna în urechi din toate părţile. Până la urmă, mai amăgiţi, mai serioşi, au rezistat (recordurile nu se pot face fără sacrificii!) până când...







...o ploaie de baloane s-a urcat până în înaltul cerului şi ne-a salutat de la nivelul norilor...




Sunt activităţi bune aceste iniţiative de sensibilizare atât a opiniei publice, cât şi a generaţiilor tinere, care trebuie să vadă că unele lucruri nu se învaţă decât prin practica lor: toleranţa şi acceptarea celorlalţi ar trebui să fie atitudini reale şi constante, nu doar teoretice sau dezirabile. Practic azi am făcut parte dintr-un moment unic!


joi, 10 decembrie 2009

10 decembrie 2009 - teatru în cadrul parteneriatului cu două şcoli din Bacău

Din septembrie, dna bibliotecară Coca mi-a propus să colaborăm pentru realizarea unor momente dramatice în cadrul unui parteneriat cu două şcoli din Bacău: un schimb constructiv de experienţă prin care să motivăm nevoia ştrumfilor de a vedea cum lucrează şi alţi copii şi spiritul de implicare într-o altfel de activitate decât cele obişnuite, zilnice. Zis şi făcut!
Oaspeţii au venit pe la ora 10 şi ne-au onorat cu prezenţa în jur de 3 ore, timp în care s-au familiarizat cu şcoala, au discutat cu profesori şi elevi, s-au bucurat de revederi (dl. prof. Mihai Dascălu este un fost profesor, foarte apreciat, al şcolii) şi au fost deschişi să urmărească ce le-am pregătit.

Atmosfera friguroasă de afară s-a transformat în interes şi râsete:







După ce au depăşit emoţiile de dinaintea intrării în scenă, după ce şi-au făcut mii de probleme la care nu exista decât o soluţie: încrederea în sine că avea să se termine totul foarte bine, dacă îşi dădeau silinţa, ştrumfele mele...

(Alexăndruţa şi Florina)

(Măduţa şi Marina)

(Diana şi Monica)


...au evoluat astfel...
"Aspirina şi Piramidonul" - moment comic interpretat de Nica Mădălina şi Rusu Marina din clasa VIII B sub îndrumarea prof. Daniela Abageru.


"Cum se numeşte copacul care face ciori?" - moment comic interpretat de Lehuţu Alexandra şi Achiţei Florina din clasa a VIII B sub îndrumarea prof. Daniela Abageru.


"Unde se duc muştele iarna?" - moment comic interpretat de Vizitiu Monica şi Guşă Diana din clasa a VIII B sub îndrumarea prof. Daniela Abageru.


"Snobul" - în interpretarea Ionelei Ilie, premiul II la Concursul "Hai la teatru!" - ediţia 2009.


"Frumoasa adormită" - poveste dramatizată de elevii clasei V B împreună sub îndrumarea dnei prof. Maria Coman.


"Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos" - dramatizare realizată de dna Coca împreună cu elevi din ciclul primar şi clasa a VI A.



Deoarece deja ne apropiem de Sărbători şi ne invadează o atmosferă contagioasă de optimism şi urări asemenea, ştrumfii mei au început deja să îi colinde pe profesori şi au pus în primul episod momentul dedicat d-şoarei prof. Oana Mehedinţ:


Ziua a fost frumoasă, deşi foarte agitată şi ar fi atât de bine dacă pe viitor aceste activităţi s-ar face nu în timpul programului, ci izolat, după ore sau sâmbăta: am putea respira altfel clipele artistice pentru care se depune enorm de mult efort. Dar, până la vremuri care să semene normalităţii mai este cale multă şi o să ne tot ajungă să o străbatem. Până una alta, privim înainte!